Kemikaaliton siivous: Kirkkonummella Kantvikin koululla Aktiivivesi raikastaa ilmaa ja säästää

image description Laitoshuoltaja Tomas Björkman valmistaa Aktiivivettä.

Kemikaaliton siivoaminen on uutta Kantvikin koululla. Se on jo kahdeksas koulu Kirkkonummella, jossa käytetään Aktiivivettä kemiallisten siivousaineiden sijasta. Siirtyminen kemikaalittomaan siivoukseen tiedetään tuovan raikasta sisäilmaa ja säästöjä.

 

Kantvikin koulun rehtori Riku Punkkinen pitää tärkeänä koulun sisäilma-asioita. Hän oli kuullut Kirkkonummen kunnan puhtauspalvelupäälliköltä Nina Sandströmiltä, joka kuuluu virkansa puolesta sisäilmatyöryhmään, että seitsemässä Kirkkonummen koulussa on saatu sisäilma paranemaan Aktiiviveden ansiosta. Punkkinen oli kuullut Aktiivivedestä muiltakin tahoilta.

 

”Toki suhteuduin hieman skeptisesti ajatukseen, että pelkkä vesi olisi kelpo aine koulun puhdistamiseen. Mutta, lapseni koulussa oli jo siirrytty ns. kemikaalittomaan siivoukseen ja alettu käyttää Aktiivivettä. Kokemukset olivat olleet hyviä. Aiheesta on myös paljon tutkittua tietoa”, selvittää Punkkinen.

 

Silkkaa säästöä

 

Pisteenä i:n päälle Aktiiviveteen siirtymisessä oli uusi työntekijä laitoshuoltaja Tomas Björkman. Hänen edellisessä työpaikassaan Gesterbyn koululla Aktiivivettä oli käytetty erinomaisin tuloksin jo kolme vuotta. Sielläkin oli epäluuloja ensi alkuun, mutta ne kitkeytyivät pois hyvien tulosten ansiosta. Masalan Nissnikun koulu oli ensimmäinen koulu Kirkkonummella, joka otti Aktiiviveden käyttöön.

 

Kantvikin koulu on rakennettu 1980-luvulla eikä siellä varsinaisia sisäilmaongelmia ole ilmennyt. Mutta ilman niitäkin tiedetään, että ikä tekee tehtävänsä rakennuksissa.

”Koulussa on tarkoitus tehdä lähitulevaisuudessa sisäilma- ja kuntotarkistus. Nyt on siis tavallaan etukäteen lähdetty tekemään työtä raikkaamman sisäilman puolesta”, sanoo Punkkinen.

 

”Aktiivivesi todennäköisesti säästää pitkällä aikavälillä pintoja, siivouksen tarvetta ja henkilökuntaa sekä laitoksessa olevia lapsia. Ei tarvitse ostaa kemikaaleja”, summaa rehtori Punkkinen.

 

”Haluamme edistää kestävän kehityksen arvoja omalta osaltamme Kirkkonummen kunnassa sekä säästää luontoa tulevaisuudessakin”, sanoo puhtauspalvelupäällikkö Nina Sandström.

 

Mitä Aktiivivesi on?

 

Se on puhdasta vettä ja happea, joka valmistetaan poistamalla vedestä epäpuhtaudet suodattimen avulla. Puhdistettuun kylmään vesijohtoveteen lisätään reaktiivista happea.

 

Hapetuksen seurauksena vedestä syntyy reagoivaa, joka tarkoittaa, että vesi alkaa vetää epäpuhtauksia puoleensa ja pilkkoa likaa. Prosessi ei vaikuta hyödylliseen mikrobitasapainoon.

 

Menetelmä on kehitetty Kanadassa ja se on globaalisti käytössä oleva patentoitu puhdistustekniikka.

 

Aktiiviveden puhdistusteho on todistettu ISO 17025 -akkreditoidun tutkimuslaitoksen ASTM D4488 -standardin tutkimuksin.

 

Sairauspoissaolot ja pinnat

 

Puhtauspalvelupäällikkö Sandström tutkailee työnsä puolesta toteutuneita työvuorolistoja.

– Sairauspoissaolojen määrä on huomattavasti pienentynyt niissä kohteissa, joissa Aktiivivesi on otettu käyttöön, hän kertoo.

 

Muitakin hyötyjä on havaittu kohteissa, joissa on luovuttu perinteisten siivouskemikaalien käytöstä. Sisäilma on parantunut. Tilat tuoksuvat raikkailta ja pinnat ovat ehostuneet.

”Kun tarpeeksi pitkään pestään lattiat kemikaalittomasti puhdistusaine jäämät poistuvat pinnoilta ja ne pysyvät kuin ’uutena’, koska Aktiivivedellä puhdistetuille pinnoille ei kerry likaa keräävää jäämää. Puhdistusaineet sisältävät kemikaaleja. Kun kemikaaleja jää pinnalle, ne kerrostuvat ja vetävät likaa puoleensa. Pinnat alkavat pinttyä, joten negatiivinen kierre on valmis”, tietää Kirkkonummen puhtauspalveluesimies Anne Laurila.

 

Kun kemikaalittomaan siivoukseen siirrytään kohteissa, vie jonkun aikaa ennekuin pinnoista, etenkin lattiasta saadaan vanhat kemikaalijäämät pois kerros kerrokselta.

”Voi viedä siivouskerroista riippuen jopa puolivuottakin, että lattiasta irtoa pahanhajuista mönjää ja vesi alkaa vaahdota. Juuri näitä jäämiä on hengitetty”, sanoo Laurila.

Sama pätee myös muilla puhdistettavilla pinnoilla.

 

Hän lisää, että saniteettitilat, erilaiset lasipinnat, ikkunat ja jopa huonekalut näyttävät Aktiiviveden jäljiltä puhtaammilta ja kirkkaammilta kuin ennen.

 

Käyttökokemuksia Kirkkonummelta

 

”Saniteettikalusteet puhdistuvat ilman kemiallista desifiointia. Rosteripinnat erityisesti tykkäävät Aktiivivedestä, sillä niistä tulee kiiltävät. Lasiin ei jää veden ansiosta raitoja, ei pisaroita eikä harmautta,” selvittää Sandström.

”Olemme hankkineet pienet iClean mini -kotikäyttölaitteet työnjohdolle, jotta he voivat todeta Aktiiviveden tehon omakohtaisesti”, hän lisää.

 

Muitakin käyttötarkoituksia on Kirkkonummen puhtaustiimissä havaittu. Aktiivivedellä on puhdistettu pieniä haavoja ja huiskuteltu vettä kasvoille ja hiuksille. Hyvää on kuulemma tehnyt.

”Eihän se puhdas vesi voi pahaa tehdä, varsinkin kuin tuoksuu kuin ukkosilman sadevesi”, kertoilee Laurila.

 

”Sisäilma on se juttu, eikä pinnoille jää pesuainejäämiä”, kiteyttää Kantvikin koulun apulaisrehtori Päivi Lahti.

 

Kirkkonummi on Aktiiviveden referenssikunta. Helmikuussa kunnassa on tulossa tiedotustilaisuus sisäilmaryhmälle sekä myös yhdeksäs Aktiivivesisiivouskohde.