Ikkunanpesurobotti kokeiluvaiheessa

image description

TEKSTI JA KUVAT: RIITTA TEERIAHO

Wall-R-ikkunanpesurobottia Metropoliassa Vantaalla esittelivät elokuussa sen kehittäjät Antti Kahilakoski ja Mikko Valtonen. Wall-R toimii nyt kauko-ohjauksella, ja tavoitteena on täysin automaattinen laite, joka pesee ikkunat ”nappia painamalla”.

Wall-R-ikkunanpesurobotin toimintaa on verrattu muihin ikkunapesumenetelmiin. Arvioksi on saatu jopa 80 prosentin kustannusten säästö.

”Laitetta voidaan käyttää samoissa paikoissa kuin henkilönostinta tai nostokelkkaa”, Mikko Valtonen kertoo.  Edellytyksenä ovat suorat seinäpinnat, tasakatto ja alle metrin mittaiset esteet seinässä. Lisäksi tarvitaan sähkö- ja vesiliitäntä. Pesuharjan leveys on 80 senttimetriä, mutta laitteeseen voidaan liittää leveämpi harja tai vaikkapa painepesuri. Puhdistusainetta ei tarvita. Laitteessa käytetään tislattua vettä, joka tulee erillisen suodattimen kautta.

Laitteessa on kamera, joka kuvaa pestävää pintaa. Kuvat tallennetaan ja niistä koostetaan robotille reitti, jota pitkin se voi sitten kulkea automaattisesti. Innovaatiosta on tehty patenttihakemus.

Robotin esittelystä Metropolian julkisivulla sopi Sodexon palvelupäällikkö Marianne Surakka: ”Ilman muuta olemme kiinnostuneita kustannussäästöstä, mutta yhtä tärkeää on parempi työturvallisuus ja hyvä työnjälki.”

Wall Robotic Technologies Oy testaa edelleen laitteen toimivuutta. ”Toivomme, että esittelystä kiinnostuneet ottavat yhteyttä”, Antti Kahilakoski kehottaa. Yrityksen verkkosivuilla robotin toimintaan voi tutustua myös videolla.

Wall Robotic Technologies Oy on mukana KIRA-digissä, jonka hankerahoitus mahdollisti robotisoidun ikkunanpesun testaamisen ja kokeilun. KIRA-digi on hallituksen kärkihanke, joka vauhdittaa kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota.